9 Aralık 2011 Cuma

TRT'NİN TARİHİ

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli tek kuruluşudur. 1 Mayıs 1964 günü çıkan TRT yasasıyla kuruldu. 1990′ların başında ilk özel televizyon kanalı ve özel radyo kanalı yayına başlayana dek Türkiye’de radyo – televizyon yayıncılığı yapan tek kurum olarak hizmet verdi.
Türkiye Cumhuriyeti’nde televizyon ve radyo yayıncılığı konusunda ilk örnekleri oluşturdu. Günümüzde, 24 saat 10 ayrı kanaldan televizyon yayını gerçekleştirmekte, ek olarak GAP TV alanında da Güneydoğu illerine özel yayın yapmaktadır. Radyo yayıncılığı olarak 12 ayrı kanaldan izleyicilerine ulaşmakta, yine 31 ayrı dilde dış ülkelerdeki izleyicilerine yönelmektedir.
Günümüzde, Türkiye Cumhuriyeti’nde yayın kuruluşları arasında en büyük haber oluşumuna sahiptir. TRT, günlük ortalama 11 saatlik haber ve haber program yayını yapmaktadır. Bunun yanı sıra oluşturduğu dizi film, belgesel, drama ve televizyon yapımları ile dünyanın sayılı yayın kuruluşları arasında yer almaktadır. İleri ölçüde yetişmiş yayıncı ve yapımcı kapasitesi ile özel yayın kuruluşlarını da desteklemiştir.
KanallarıTRT’nin kanalları şunlardır: TRT 1, TRT Haber, TRT Spor, TRT Çocuk, TRT Kûrdî (TRT 6), TRT Avaz, TRT Türk, TRT Belgesel, TRT Müzik, TRT Anadolu, TRT HD, TRT el Turkiye, TRT Okul ve Euronews’dir.
Tarihçe
TRT Anabinası yeni TRT logosu ileTRT, 359 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yasası ile 1964 yılında özerk kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. İlk genel müdürü Adnan Öztrak oldu.
Radyo Yayınlarıİlk programlı radyo yayınına 1965 yılında geçildi ve bütün radyolar haber saatlerinde Ankara Radyosu’na bağlandılar. Aynı yıl bünyesinde “Türk Sanat ve Halk Müziği Danışma Kurulu” ve “Batı Müziği ve Çok Sesli Türk Müziği Danışma Kurulu” toplandılar. Seçim sonuçlarını vermek için ilk sabaha kadar yayın yine bu yıl yapıldı. 1966 yılında TRT kapalı devre televizyon eğitimi yayınları başladı. Spor haberleri ilk kez 1967 yılında haber bülteni ile birlikte verildi. Erzurum ve İzmir radyoları yine bu yıl içerisinde yayın hayatlarına başladılar. Televizyon yayınına yönelik çalışmalara hız verildi.
Televizyon Yayınları1968′de deneme mahiyetinde ilk televizyon yayınını Ankara’da yaptı. Televizyon yayınlarında ilerlemeye devam eden TRT, ilk canlı spor yayını, 1971 yılında İzmir’de oynanan Karşıyaka Spor Kulübü ile İstanbulspor arasında oynanan futbol maçını naklen vererek gerçekleştirdi.
1972 yılında televizyonda ilk kez “Bedava Dünya Gezisi” adlı yabancı dizi Türkçe seslendirildi. Reklam yayınlarına başlandı. Münih 1972 Olimpiyat Oyunları’nı vererek ilk dış naklen yayını gerçekleştirdi.
Özerkliğin Kaldırılması1971 Muhtırası’nın ardından 1972′de anayasa değişikliği sırasında TRT’nin özerkliği kaldırıldı ve kurum, “tarafsız” bir kamu iktisadi kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.
1970′lerTelevizyon yayınları 1974 yılında 7 güne çıkarıldı. 1974 Dünya Kupası TRT’de naklen yayınlanan ilk Dünya Kupası olarak kayda geçti.
Türkiye Radyoları “TRT 1″ radyoları adı altında 24 saat kesintisiz ortak yayına başladı. 1975 yılında TRT’nin ilk kez katıldığı 20′nci Eurovision Şarkı Yarışması, Stokholm’den naklen verildi. İlk renkli televizyon yayını 1976′da gerçekleşti.
1980′ler1980 yılınının son günü, yılbaşı gecesi oryantal Nesrin Topkapı ilk kez televizyona çıktı. 1984 yılında TRT tümüyle renkli yayına geçti. Yine aynı yıl radyolar da stereo yayına başladı. 1980′lerde TRT’nin yılbaşı özel programları popüler hale geldi ve özel kanalların açılmasına kadar en çok rating alan programlardan oldu.
Yeni Televizyon Kanalları
TRT kanalları’nın 1986-1992 yılları arasında kullandğı logoları1986′da TRT-2nin yayına başlamasıyla kanalların adı TV1 ve TV2 olarak anıldı. 1989 Yılında TV3 (TRT-3 ve TRT-GAP) yayına geçti. 1990 yılında Telegün ismi ile teletekst yayınları devreye girdi. Aynı yıl TV4 (TRT-4) Yayına geçti. 1990 yılnda TV5 (TRT-Int-Avrasya) yayına başladı. 28 Eylül 1992′de kanallar yeniden TRT adını aldı. 2001 Yılında TRT en önce 2. kullandıgı logoyu kullanmaya başladı. 2009 yılında trt 1, trt 3 ve trt 6 logolarını değiştirdi. TRT-INT ve AVRASYA birbirinden ayrılarak yayın alanında TRT-INT ve TRT-TÜRK adıyla yayına başladılar. 2 Şubat 2006 tarihinde ise sayısal yayıncılığın test yayınına geçti.
2008 yılının Kasım ayında TRT Çocuk adlı çocuk televizyon kanalı, aynı yılın son günlerinde Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı. 2009 yılının Nevruz bayramında Türk dillerini konuşan halklara hitap eden ve Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca dillerinde programlar yayımlayan TRT Avaz, 18 Ekim 2009′da ise belgesel ve turizm programları yayınlayan TRT Belgesel adlı kanal yayına başladı. 4 Nisan 2010 tarihinde TRT’nin Arapça yayın yapan kanalı TRT et Turkiyye, 27 Mayıs 2010′da ise TRT HD yayın hayatına başlamıştır.
Bugün TRT ve İzlenebilirlik
TRT canlı yayın araçlarıTRT yayınları tüm Türkiye’de ve ayrıca tüm kıtalarda dinlenebilmekte ve izlenebilmektedir. Ayrıca Türksat uydusu üzerinden yapılan sayısal yayın yoluyla Avrupa’da yaşayan Türklere de ulaşılmaktadır.
Kurum; TRT 1, TRT Haber, TRT 3, TRT 4, TRT Müzik, TRT Belgesel, TRT 5 Anadolu, TRT Çocuk, TRT Türk, TRT GAP, TRT HD, TRT 6, TRT Avaz ve TRT el Turkiye olmak üzere 14 televizyon kanalı ile RADYO 1, RADYO 2 (TRT FM), RADYO 3, RADYO 4, RADYO 6, Ankara Radyosu, Antalya Radyosu, Çukurova Radyosu, Erzurum Radyosu, Trabzon Radyosu, Gap-Diyarbakır Radyosu, TRT Nağme, TRT Türkü ve yurdışına Türkçe dahil 32 dilde yayın yapan Türkiye’nin Sesi Radyosu ve TRT Avrupa FM olmak üzere 15 radyo kanalına sahiptir.
Merkezi Ankara’da bulunan kurumun, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum illerindeki müdürlükleri yoluyla hizmetlerini sürdürmektedir.
TRT’nin tüm kanalları 27 Ekim 2008′den itibaren 11919 (V) 24444 ve 11096 (H) 30000 parametreleri ile Türksat uydusu üzerinden alınabilmektedir. Ayrıca Digitürk, Dsmart, Kablo tv,TiviBu platformu ve normal antenle izlenebilir.
Tarafsızlık
Anayasada “Tarafsız bir kamu tüzel kişiliğine sahip olduğu” belirtilmiştir.
Kaynak:wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder